Ingrediënten Recept
DEEG:
200 gr tarwemeel
100 gr roggemeel
100 gr aardappelmeel
klein beetje zeezout
nootmuskaat
2 1/2 dl water
1 eetl dieetmargarine om in te vetten (10 gr)
VULLING:
150 gr snijbiet
1 wortel (100 gr)
1/4 selderijknol (80 gr)
1 prei (80 gr)
1 eetl zonnebloemolie (10 gr)
2 eetl. groentebouillon (zie recepten op deze pagina)
3 eetl havervlokken (30 gr)
50 gr geraspte \'light\' kaas
1 eiwit (35 gr)
vers gemalen witte peper
fijngewreven verse komijn
OM TE BESTRIJKEN:
1 eiwit (35 gr)
2 eetl halfvolle koffiemelk
4% vet (30 gr)
TOMATENSAUS:
600 gr tomaat
1 ui (50 gr)
1 teentje knoflook
1 eetl koudgeperste olijfolie (10 gr)
1 takje tijm
1/2 bosje basillicum
Instructies Recept
Dit recept is voor 6 personen, 320 k calorieen p.p.
1. Meng het tarwe-, rogge- en aardappelmeel door elkaar en strooi
dit boven het werkvlak door een zeef. Druk een kuiltje in het midden en voeg water en kruiden toe. Kneed de ingredienten van buiten naar
binnen tot deeg. Kneed het nog 5 minuten goed door tot een gladde en soepele massa. Wikkel het deeg in folie en laat het 30 minuten rusten.
2. Was de snijbiet, blancheer haar in kokend water en laat haar in ijskoud
water schikken. Snijd de grote witte nerven eruit en spreid de bladeren op
een bakblik uit.
3. Was de wortel en knolselderij, schil ze en rasp ze grof. Halveer de prei
overlangs, was haar zorgvuldig en snijd de prei in plakjes.
4. Verhit de zonnebloemolie en fruit de wortel en knolselderij hierin aan,voeg
de prei toe. Blus de groente met groentebouillon af en smoor ze nog ca 5
min.
5. Leg de groente in een schaal en roer de havervlokken, kaas, eiwit en kruiden erdoor.
6. Rol het deeg zo dun mogelijk op een met bloem bestoven theedoek tot een
rechthoekige lap uit. Ga met de handen onder het deeg en trek het deeg met de bovenkant van de handen vanuit het midden nog wat uit elkaar.
7. Klop het eiwit met koffiemelk los en bestrijk met een deel hiervan het
deeg.
Leg de snijbiet op het deeg en verdeel het groente-kaasmengsel hierover.
Rol het deeg mbv de theedoek op.
8. Leg de opgerolde groente op een ingevet bakblik, bestrijk het deeg met
de rest van het eiwit-koffiemelkmengsel en prik er met een breinaald een paar
gaten in. Bak het 35 - 40 minuten.
9. Was intussen de tomaten, houd ze even in kokend water, laat ze schikken
in ijswater en verwijder het vel. Snijd ze in vieren.
10. Maak de ui schoon en hak hem fijn. Maak de knoflook schoon en knijp hem
fijn.
Fruit de ui en de knoflook in olijfolie goudbruin. Voeg tomaat, tijm, een
klein beetje zeezout en peper toe en smoor dit nog 10 minuten.
11. Verwijder het takje tijm en voeg het fijngesneden basillicum toe. Laat
de opgerolde groente na het bakken 10 minuten rusten, zodat het aroma beter tot zijn recht komt. Serveer de tomatensaus apart erbij.